Is anybody else having trouble with the POD export?

Discuss all FARO SCENE related software issues here.
Post Reply
Raimund58
I have made 40-50 posts
I have made 40-50 posts
Posts: 45
Joined: Tue Jul 03, 2018 8:23 am
Full Name: Raimund Klink
Company Details: IHM engineering GmbH
Company Position Title: 3d scanning guy
Country: Germany
Linkedin Profile: No
Has thanked: 2 times

Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by Raimund58 » Thu Aug 08, 2019 11:16 am

Hello guys,
I have a big problem. I have a few big projects (ca 300 scans, resolution ¼). And when I export the scans into the POD format it takes ages.
At first it goes really fast, like a minute per scan, but then the more scans are exported, the slower it goes. In this case up to ONE HOUR per scan. :o
E57 is no problem. It takes max two minutes per scan.
Is anybody else having trouble with the POD export?

Start POD export. Watch the timestamps
Beginning of the export.png
End of the export. Watch the timestamps
End of the export.png
My Scene Version:

Application Name: SCENE
Application Version: 2019.1 (7.4.1.2455)
License Version: 2019.0
API Version: 2.0.20.2455
Commit Hash: 031618fdd872924c9568f2cab739480e9134d6fb
Port: 52100
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Raimund58 on Mon Aug 12, 2019 3:03 pm, edited 1 time in total.
:)

Raimund58
I have made 40-50 posts
I have made 40-50 posts
Posts: 45
Joined: Tue Jul 03, 2018 8:23 am
Full Name: Raimund Klink
Company Details: IHM engineering GmbH
Company Position Title: 3d scanning guy
Country: Germany
Linkedin Profile: No
Has thanked: 2 times

Re: Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by Raimund58 » Mon Aug 12, 2019 7:31 am

Seems like I'm the only one...
:)

VXGrid
I have made 70-80 posts
I have made 70-80 posts
Posts: 77
Joined: Fri Feb 24, 2017 10:47 am
Full Name: Martin Graner
Company Details: PointCab GmbH
Company Position Title: Research and Development
Country: Germany
Linkedin Profile: No
Been thanked: 1 time

Re: Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by VXGrid » Mon Aug 12, 2019 2:32 pm

Raimund58 wrote:
Mon Aug 12, 2019 7:31 am
Seems like I'm the only one...
I assume (I have no idea!) that there are not so many people who export pod files out of Scene.
Can you import the lsproj / fls files into PODCreator/Pointtools?

Raimund58
I have made 40-50 posts
I have made 40-50 posts
Posts: 45
Joined: Tue Jul 03, 2018 8:23 am
Full Name: Raimund Klink
Company Details: IHM engineering GmbH
Company Position Title: 3d scanning guy
Country: Germany
Linkedin Profile: No
Has thanked: 2 times

Re: Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by Raimund58 » Mon Aug 12, 2019 2:59 pm

VXGrid wrote:
Mon Aug 12, 2019 2:32 pm
Raimund58 wrote:
Mon Aug 12, 2019 7:31 am
Seems like I'm the only one...
I assume (I have no idea!) that there are not so many people who export pod files out of Scene.
Can you import the lsproj / fls files into PODCreator/Pointtools?

I installed the "Bentley Pointtools PODcreator" this morning.

".lsproj" is not a format that I can add.
Everytime I try to convert a ".fls" the program seems to kinda "crash" (It is open but is instantly at 100% and canceling is doing nothing)
Since my customer wanted ".e57" too. I tryed to convert from ".e57 " to ".pod". That worked without a problem and fast. Like two scans per minute. Sometimes more
:)

VXGrid
I have made 70-80 posts
I have made 70-80 posts
Posts: 77
Joined: Fri Feb 24, 2017 10:47 am
Full Name: Martin Graner
Company Details: PointCab GmbH
Company Position Title: Research and Development
Country: Germany
Linkedin Profile: No
Been thanked: 1 time

Re: Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by VXGrid » Mon Aug 12, 2019 3:22 pm

Raimund58 wrote:
Mon Aug 12, 2019 2:59 pm
I installed the "Bentley Pointtools PODcreator" this morning.

".lsproj" is not a format that I can add.
Everytime I try to convert a ".fls" the program seems to kinda "crash" (It is open but is instantly at 100% and canceling is doing nothing)
I assume that the PODCreator is using an older version of the Faro SDK and you created the lsproj/fls with a newer version of Scene and therefore it was unable to load them. (SDK version must be higher or equal as Scene version).

But good to know that you were able to find a workaround with e57 :)

Raimund58
I have made 40-50 posts
I have made 40-50 posts
Posts: 45
Joined: Tue Jul 03, 2018 8:23 am
Full Name: Raimund Klink
Company Details: IHM engineering GmbH
Company Position Title: 3d scanning guy
Country: Germany
Linkedin Profile: No
Has thanked: 2 times

Re: Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by Raimund58 » Mon Aug 12, 2019 3:29 pm

VXGrid wrote:
Mon Aug 12, 2019 3:22 pm
I assume that the PODCreator is using an older version of the Faro SDK and you created the lsproj/fls with a newer version of Scene and therefore it was unable to load them. (SDK version must be higher or equal as Scene version).

But good to know that you were able to find a workaround with e57 :)
I think you are right but it is is not fixing the export problem within SCENE :)
:)

mca
I have made 50-60 posts
I have made 50-60 posts
Posts: 51
Joined: Mon Apr 18, 2016 7:33 am
Full Name: Manuel Caputo
Company Details: FARO
Company Position Title: Software Developer
Country: DE
Linkedin Profile: No

Re: Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by mca » Tue Aug 13, 2019 9:00 am

Hi Raimund,

can you share some additional details so I can try to reproduce this? Which POD export settings did you exactly use? Did you use scan point clouds? Did you use the structured or unstructured scan export? Did you check the task manager to check if SCENE used an large amount of memory at the end?

Thanks,
Manuel

Raimund58
I have made 40-50 posts
I have made 40-50 posts
Posts: 45
Joined: Tue Jul 03, 2018 8:23 am
Full Name: Raimund Klink
Company Details: IHM engineering GmbH
Company Position Title: 3d scanning guy
Country: Germany
Linkedin Profile: No
Has thanked: 2 times

Re: Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by Raimund58 » Tue Aug 13, 2019 10:20 am

Hello Manuel,

thank you for your response. I really hope you can reproduce and pinpoint the problem :)

Kind regards
Raimund
Which POD export settings did you exactly use?
2019-08-13 10_57_02-CEF HTML Overlay.png
2019-08-13 10_57_11-CEF HTML Overlay.png
2019-08-13 10_57_16-CEF HTML Overlay.png
Did you use scan point clouds?
Yes
Did you use the structured or unstructured scan export?
Ordered
Did you check the task manager to check if SCENE used an large amount of memory at the end?
I can't remember, sorry.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
:)

VXGrid
I have made 70-80 posts
I have made 70-80 posts
Posts: 77
Joined: Fri Feb 24, 2017 10:47 am
Full Name: Martin Graner
Company Details: PointCab GmbH
Company Position Title: Research and Development
Country: Germany
Linkedin Profile: No
Been thanked: 1 time

Re: Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by VXGrid » Tue Aug 13, 2019 10:36 am

Is J: an external hard drive?
Is there enough space left?
Why is there no filename?

Raimund58
I have made 40-50 posts
I have made 40-50 posts
Posts: 45
Joined: Tue Jul 03, 2018 8:23 am
Full Name: Raimund Klink
Company Details: IHM engineering GmbH
Company Position Title: 3d scanning guy
Country: Germany
Linkedin Profile: No
Has thanked: 2 times

Re: Is anybody else having trouble with the POD export?

Post by Raimund58 » Tue Aug 13, 2019 11:00 am

VXGrid wrote:
Tue Aug 13, 2019 10:36 am
Is J: an external hard drive?
Is there enough space left?
Why is there no filename?
When I exported the scans I exported from "F:\" an 1TB SSD to "E:\" an internal HDD (4TB) with 1,5 TB free space.
I left no filename because it worked always without one. The structure of the naming is "the name I type in" underscore "scan name".pod. If I don't type a name it is just e.g. _scan_001.pod
:)

Post Reply

Return to “FARO SCENE”