Aerial LiDAR from Velodyne 32

Discuss all your Aerial Lidar topics here including, Aeroplane, Helicopter & UAV
Post Reply
sooperdooper
I have made 50-60 posts
I have made 50-60 posts
Posts: 50
Joined: Fri Jun 21, 2013 12:25 pm
Full Name: Russell White
Company Details: HTS Advanced Solutions
Company Position Title: Mapping Operations Manager
Country: USA
Linkedin Profile: No

Aerial LiDAR from Velodyne 32

Post by sooperdooper » Thu Feb 15, 2018 9:25 pm

We have a Velodyne 32 LiDAR unit that we utilize on a vehicle or one of our Matrice 600 Pros. We flew a demo for a client and I have attached some images of the data.

We have had great success with the Velodyne. I completed a 400+ acre scan in the mountains of Ouray, Colorado last year, as well as multiple other projects across Texas and Louisiana. We can see the trend toward Aerial LiDAR and its definitely picking up!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

tbwester
V.I.P Member
V.I.P Member
Posts: 878
Joined: Fri Apr 20, 2012 1:49 pm
Full Name: Thad Wester
Company Details: WeWork
Company Position Title: Head of Reality Capture
Country: USA
Linkedin Profile: Yes
Location: SC/NYC

Re: Aerial LiDAR from Velodyne 32

Post by tbwester » Sat Feb 17, 2018 1:36 am

very cool. Whats the purpose? Whats the benefit vs photogrammetry and ground control? I know the differences, just curious what you gained specifically by using the lidar unit for this project.

Attreyu
I have made 50-60 posts
I have made 50-60 posts
Posts: 59
Joined: Sat Mar 26, 2016 6:26 pm
Full Name: Dragos Ioan Coste
Company Details: 3Deva
Company Position Title: Founder
Country: Romania

Re: Aerial LiDAR from Velodyne 32

Post by Attreyu » Sat Feb 17, 2018 9:52 pm

Nice job ! I have a couple of questions:

a) can you mesh that pointcloud ?

b) can you colorize the pcl/texture the mesh, based on the camera photos ? Is there a camera taking photos which are synced with the scanner ?

c) can you register out and remove the cars and vehicles, leaving only the buildings ?
www.3deva.com - Digitalisation, Pointcloud to Mesh conversions, Virtual Reality

User avatar
hoho
I have made 40-50 posts
I have made 40-50 posts
Posts: 44
Joined: Mon Jan 20, 2014 9:37 pm
Full Name: jan antropius
Company Details: 3DMS
Company Position Title: Surveyor
Country: Czech Republic
Linkedin Profile: No

Re: Aerial LiDAR from Velodyne 32

Post by hoho » Tue Feb 20, 2018 7:15 am

Nice Job!

How do you register the data? Is it possible to add clouds from another Systems? Do you need GPS Signal? ist there some IMU inside?

Cheers Jan

sooperdooper
I have made 50-60 posts
I have made 50-60 posts
Posts: 50
Joined: Fri Jun 21, 2013 12:25 pm
Full Name: Russell White
Company Details: HTS Advanced Solutions
Company Position Title: Mapping Operations Manager
Country: USA
Linkedin Profile: No

Re: Aerial LiDAR from Velodyne 32

Post by sooperdooper » Wed Mar 07, 2018 7:57 pm

tbwester wrote:
Sat Feb 17, 2018 1:36 am
very cool. Whats the purpose? Whats the benefit vs photogrammetry and ground control? I know the differences, just curious what you gained specifically by using the lidar unit for this project.
This was a demo for a potential client. This is their office. LiDAR gives you more accurate data, and has the ability to penetrate vegetation/canopies. LiDAR utilizes PPK GPS and Ground Control for positioning, and Photogrammetry is reliant upon Ground Control only. Photogrammetry can be very accurate in regards to geo-spatial location, but the meshes and point clouds derived from that data will not compare to LiDAR.
Nice job ! I have a couple of questions:

a) can you mesh that pointcloud ?

b) can you colorize the pcl/texture the mesh, based on the camera photos ? Is there a camera taking photos which are synced with the scanner ?

c) can you register out and remove the cars and vehicles, leaving only the buildings ?
A. Yes
B. Our aerial Lidar is currently not setup for imaging.
C. Yes. It is a standard point cloud. This can be imported into any cloud viewer and be manipulated as needed.
Nice Job!

How do you register the data? Is it possible to add clouds from another Systems? Do you need GPS Signal? ist there some IMU inside?

Cheers Jan
We rely in PPK GPS and an IMU to compute the trajectory. That gets exported to another software suite where the cloud is generated. Yes, you need GPS and yes tehre in an IMU.

Post Reply

Return to “Aerial Lidar”